Sirop de catina

de Julie in Bauturi, 2 Aug 2010 | 17227 vizualizari

 

Catina este o planta miracol, efectele ei fiind cunoscute inca din antichitate.
Este folosita in astenie fizica si psihica si pentru marirea imunitatii organismului.
Este un puternic antioxidant si sunt binecunoscute efectele sale antitumorale.

Catina contine: foarte multa vitamina C, vitamina E, betacaroten, acizi grasi nesaturati, vit: B1, B2, PP, D, minerale: Ca, Fe, fosfor, potasiu, magneziu.

Fructele de catina au un gust acrisor astringent si se pot recolta incepand din luna august pana la primul inghet.
Din ele se prepara sirop, gem, dulceata sau se pot usca si folosi pentru prepararea ceaiului.De la planta de catina se pot folosi pentru ceai si frunzele .
Aceste preparate pot fi administrate si copiilor cu apetit scazut.
Dar trebuie sa avem grija sa nu consumam catina dupa ora 14, daca vrem sa avem un somn linistit, pentru ca are si un puternic efect energizant!

 

INGREDIENTE

  •   2 kg de fructe proaspete de catina
  • 1 kg miere.
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sirop de catina:

Dupa ce adunam catina, separam fructele de crengute , ajutandu-ne de o furculita si ...cu mare grija sa nu ne intepam. Le spalam apoi  cu apa si le lasam sa se usuce foarte bine. Le pasam cu blenderul apoi le strecuram printr-o sita foarte fina sau printr-un tifon. Lichidul rezultat il amestecam cu mierea si il punem in sticle inchise ermetic.

Cat lucram cu catina folosim vase si ustensile  din plastic, sticla sau lemn, pentru a nu oxida.

Pastram siropul la frigider si il amestecam din cand in cand prin rasturnare. Se poate pastra timp de 2-3 luni. Din siropul de catina luam cate 2-3 lingurite inainte de micul dejun.

Sau putem prepara o bautura racoritoare, foarte buna si pentru copii, amestecand sirop de catina cu apa minerala si inca 1-2 lingurite cu miere.

Pulpa ramasa de la fructele folosite pentru sirop, se poate usca si macina  cu rasnita de cafea. De asemenea si fructele intregi se pot usca si macina in pulbere fina. Pastram pulberea in borcane si o folosim pentru ceai. O lingurita de pulbere se opareste cu o cana de apa clocotita.
Se lasa sa infuzeze apoi se bea.

O alta metoda de preparare a catinei este sa pasam cu o furculita boabele apoi sa le amestecam cu miere.Pastram pasta la frigider si luam din ea 2 lingurite inainte de micul dejun.

Puteti citi  aici mult mai multe despre proprietatile si intrebuintarile plantei de catina.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Sirop de catina" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Max + Espresso Machine

- 1500 lei
2999.99 lei
1499.99 lei

COMENTARII (36)

Sylvia 1

03.08.2010, 11:23

Super sirop

nadina73 1

03.08.2010, 17:29

pana gasesc eu catinaiau de la tine un paharel5f

Julie 1

03.08.2010, 20:07

Silvioara,Sylvia,multumesc! aveti mare dreptate! Nadina, multumesc de furcu! si nu fi suparata! las' ca-ti trimit eu, prin pescarus, parca, nu?! mai e angajat la tine sau a tras pe dreapta saracul!?

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Sirop de visine